Kiriman pada: Wed, Jan 20th, 2016

AMBIL LANGKAH PENCEGAHAN JIKA INGIN LAWAT NEGARA DIJANGKITI VIRUS ZIKA

Kongsi maklumat ini
Tags

bgsnKuala Lumpur – Orang ramai yang ingin melawat negara yang dijangkiti virus Zika dinasihati agar mengambil langkah pencegahan bagi mengurangkan risiko jangkitan virus berkenaan.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata wanita hamil, terutamanya mereka dalam trimester pertama, turut dinasihat agar menunda perjalanan ke Brazil sehingga penyebab sebenar kejadian mikrosefali yang dikaitkan dengan jangkitan virus Zika di negara itu, dikenal pasti.

“Kementerian Kesihatan Brazil sedang menjalankan penyiasatan lanjut bagi mengenal pasti penyebab sebenar bagi kejadian mikrosefali (otak kecil) ini yang meningkat dalam kelahiran bayi termasuk kemungkinan terdapat hubung kait dengan jangkitan virus Zika,” katanya dalam kenyataan media.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Rantau Amerika (Pan American Health Organization) melaporkan sehingga pertengahan Januari, 17 negara di rantau Amerika telah melaporkan kes virus Zika.

Negara tersebut termasuk Brazil, Barbados, Colombia, Ecuador, El Salvador, French Guina, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Puerto Rico, Paraguay, Suriname dan Venezuela.

Virus Zika disebarkan kepada manusia melalui gigitan nyamuk Aedes iaitu vektor sama bagi demam denggi. Penyakit itu menunjukkan tanda dan gejala menyerupai demam denggi seperti demam, sakit otot, sakit sendi, sakit kepala, sakit di belakang mata, konjuktivitis dan ruam.

“Pada masa ini tiada vaksin untuk mencegah daripada jangkitan dan tiada ubat khusus untuk merawat penyakit Zika. Rawatan yang diberikan hanya untuk mengurangkan gejala yang dihidapi pesakit,” kata Noor Hisham.

Beliau berkata langkah pencegahan virus Zika adalah sama seperti yang digunakan untuk mengelak penyakit denggi, termasuk mengelakkan dari gigitan nyamuk dengan memakai baju berlenggan panjang dan mengelak daripada melakukan aktiviti luar beberapa jam sebelum senja dan selepas subuh.

Sekiranya terdapat individu yang menunjukkan tanda dan gejala penyakit itu, dinasihatkan mereka segera mendapat rawatan di klinik atau hospital berhampiran, katanya.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.