Kiriman pada: Fri, Jan 29th, 2016

Cubaan DAP runtuhkan kredibiliti Tabung Haji

Kongsi maklumat ini
Tags

TABUNG_HAJI_080515_TMINAZIRSUFARI_04KUALA LUMPUR: Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee memberi amaran kepada DAP agar tidak mencampuri urusan pendeposit dalam Lembaga Tabung Haji (TH).

Tegasnya, DAP juga diminta tidak cuba campur tangan dalam urusan yang bersangkut dengan kepentingan orang Melayu dan umat Islam.

“Jangan cuba hendak menjadi jaguh yang tak diundang. TH masih relevan dan kekal kukuh sebagai instutusi yang menjaga kepentingan orang Melayu terutama bersabit dalam urusan menunaikan ibadat haji.

“Apabila DAP cuba mencampuri urusan TH, seolah-olah mereka ada agenda tersendiri untuk menjahanamkan institusi berkeaan yang sekali gus akan merugikan orang Melayu,” katanya dalam catatan terbaru di laman miliknya.

Sebelum ini, Timbalan Bendahari Agong DAP Nga Kor Ming meminta DAP menuntut audit menyeluruh dan telus ke atas penyata kewangan TH yang menunjukkan kerugian sebanyak RM351 juta.

Kata Kor Ming, audit yang telus adalah wajib untuk menjamin supaya wang simpanan lapan juta umat Islam di Tabung Haji terjamin dan tidak terjejas.

Syed Ali turut mengingatkan parti itu supaya menjauhi isu yang menyetuh TH yang selama ini terbukti amat berkepentingan kepada orang Melayu dan umat Islam di negara ini.

“Saya naik ingatkan DAP, jangan cuba jadi penghasut dan menabur racun untuk merosakkan keyakinan pendeposit TH dengan mereka pelbagai kenyataan yang mengelirukan.

“Saya kesal kerana DAP secara tidak langsung seperti cuba mencampuri urusan TH dengan mengeluarkan kenyataan meragukan menerusi laman-laman sosial.

“DAP seolah-olah seperti cuba mempengaruhi orang Melayu supaya tidak lagi mempercayai peranan dan kredibiliti TH,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Syed Ali memberitahu, TH setakat ini dilaporkan tidak bermasalah dan masih mendapat keyakinan daripada para pelabur dan pendeposit.

“Tidak ada apa yang berlaku sehingga menjejaskan keyakinan pendeposit, TH masih relevan dan masih mampu membayar dividen kepada ahlinya.
“Ini semua niat jahat DAP, mereka mahu runtuhkan keyakinan orang Melayu terhadap TH yang membabitkan kepentingan umat Islam,” tegasnya.

Syed Ali mendakwa, DAP akan menggunakan apa sahaja untuk menghancurkan penyatuan dan perpaduan orang Melayu dan umat Islam di negara ini.

“Oleh sebab itu, DAP cuba campur tangan adalam isu TH, walhal tiada sebarang kecelaruan yang berlaku dalam institusi berkenaan,” ujarnya.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.