Kiriman pada: Thu, Dec 24th, 2015

Datuk Wan Zahidi Wan Teh Tokoh Perdana Maulidul Rasul 2015

Kongsi maklumat ini
Tags

PTJ14_241215_MAULIDUR_RASULSerdang – Bekas Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh dinobat sebagai penerima Tokoh Perdana Anugerah Maulidur Rasul 1437 Hijrah/2015.

Beliau menerima RM50,000, trofi dan sijil penghargaan.

Wan Zahidi, 73, anak kelahiran Gerik, Perak, berkata hanya perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia pelbagai kaum dan bangsa akan menjamin keamanan dan keselamatan yang dikecapi sehingga hari ini.

Selain itu, lapan lagi individu turut menerima Anugerah Maulidur Rasul dengan masing-masing membawa pulang wang tunai RM20,000, trofi dan sijil penghargaan.

Mereka ialah Datin Prof Madya Dr Paizah Ismail, Datuk Baharuddin Abu Kassim, Prof Dr Che Muhaya Mohamad, Othmad Md Yusoff, Ebit Irawan Ibrahim Yew, Dr Mundzir Abdullah, Nurul Eeman Mansor dan Mithun Jay Langgim.

Nurul Eeman, 17, calon termuda menerima anugerah itu yang aktif dalam kegiatan sukarelawan berkata beliau akan menjadi contoh kepada rakan-rakan dan generasi muda menunjukkan cara pemikiran dan melakukan kerja dengan cepat.

Mithun Jay Langgim, yang menggunakan kepakaran sebagai jurulatih pendakian menyelamatkan 137 pendaki ketika kejadian gempa bumi di Ranau, Kota Kinabalu berasa terharu dengan penghargaan ini.

Dr Mundzir, 24, juga melahirkan penghargaan kepada kerajaan serta berharap pemilihannya sebagai satu inspirasi kepada umat Islam untuk belajar bidang sains khususnya Fizik dan memberi sumbangan kepada umat Islam dan negara.

Mengenai pengirim

Dipamirkan 1 komen
Sila nyatakan komen anda

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.