Kiriman pada: Tue, Jul 14th, 2015

Doktor Sahkan Rozana Patah Tulang Hidung Dan Rusuk Kiri

Kongsi maklumat ini
Tags

1awezanaKuala Lumpur – Bekas pegawai perubatan dari Hospital Ampang memberitahu Mahkamah Majistret Ampang bahawa isteri penyanyi rock Awie, Rozana Misbun mengalami patah di bahagian tulang hidung dan rusuk kirinya.

Dr Siti Farah Mazalan, berkata Rozana, 37, disahkan mengalami kedua-dua kecederaan itu selepas melalui beberapa pemeriksaan x-ray di hospital itu pada 18 Jun tahun lepas.

“Daripada pemeriksaan x-ray itu, saya dapati bahagian hidung dan tulang rusuk kiri yang kesembilan pesakit (Rozana) mengalami patah,” katanya ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Goh Ai Rene.

Beliau turut merujuk Rozana kepada doktor pakar hidung, telinga dan tekak dan pakar surgeri yang kemudiannya mengesahkan kedua-dua kecederaan tersebut.

Dr Siti Farah, yang menamatkan perkhidmatannya di hospital itu Mei lepas, memberitahu mahkamah mengenai perkara itu berdasarkan laporan perubatan milik Rozana yang disiapkannya pada 2 Ogos tahun lepas.

“Dalam laporan perubatan itu, saya juga mencatatkan sejarah sakit yang diberitahu oleh Rozana dan mengesahkan bahawa dia mengalami sindrom dakwaan isteri dipukul suami,” jelasnya.

Laporan perubatan itu turut mengesahkan hasil daripada pemeriksaan fizikal ke atas Rozana, isteri Awie itu mengalami lebam lama berwarna kekuningan di bahagian lengan kiri, namun tiada kesan kecederaan dilaporkan di bahagian telinga kirinya.

Merujuk kepada patah di hidung dan tulang rusuk kiri Rozana, Dr Siti Farah, saksi kelima pendakwaan itu tidak menafikan kecederaan itu boleh berpunca daripada pukulan objek tumpul, hentakan kuat ke tanah, tumbukan tangan ataupun daripada tendangan kaki.

Pada 4 Julai lepas, Awie atau nama sebenarnya Mohd Azhar Othman, 47, mengaku tidak bersalah atas dakwaan dengan sengaja menyebabkan kecederaan parah ke atas Rozana, di sebuah rumah di Taman Ukay Bistari, Ukay Perdana, Hulu Kelang pada 1.30 tengah hari, 2 Jun tahun lepas.

Sementara itu, ketika pemeriksaan balas oleh peguam Hazman Harun yang mewakili Awie, Dr Siti Farah berkata beliau tidak dapat memberitahu mahkamah secara jelas punca sebenar berlakunya patah di bahagian hidung dan rusuk kiri kesembilan Rozana.

Doktor itu juga tidak dapat memastikan bila berlakunya patah itu dan adakah kecederaan itu terjadi secara sengaja atau tidak sengaja.

Perbicaraan di hadapan Majistret Ayuni Izzati Sulaiman bersambung pada 30 Nov dan 1 Dis depan.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.