Kiriman pada: Wed, Jan 27th, 2016

Guna media sosial jelaskan ajaran Islam sebenar, bukan setakat tempat makan sahaja

Kongsi maklumat ini
Tags

gespieltes-grauenKUALA LUMPUR: Kerajaan dan jabatan agama disaran melaksanakan program yang dapat memberi penjelasan mengenai ajaran Islam sebenar melalui media sosial untuk menghalang penularan pengaruh ekstremisme.

Pakar Kriminologi bebas Shahul Hamid Abd Rahim berkata, langkah itu perlu kerana media sosial kini merupakan medium yang banyak digunakan oleh masyarakat.

“Kita lihat ramai anak-anak muda tertarik dengan ceramah dan program agama berkonsep santai namun sarat dengan mesej Islam yang boleh dijadikan panduan hidup.

“Kenapa tidak kita jadikan platform sebegini untuk menerangkan konsep Islam dengan bahasa mudah faham bahawa Islam tidak mengajar umatnya melakukan keganasan,” katanya

Cadangan beliau dibuat berikutan pasangan suami isteri warga Malaysia yang ditahan pihak berkuasa Turki di Gaziantep, ketika cuba menyusup masuk ke Syria pada 15 November tahun lepas setelah direkrut melalui Facebook dan aplikasi Telegram oleh warga Malaysia, Muhammad Wanndy Mohamed Jedi@Abu Hamzah yang menyertai kumpulan penganas Daesh di Syria.
Sekat laman sosial

Senada dengan Shahul Hamid yang sedar bahawa laman sosial merupakan platform yang banyak digunakan kumpulan militan untuk merekrut anggota baharu, Prof Madya Dr P Sundramoorthy, mahu pihak berkepentingan seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menubuhkan pasukan khas bagi memantau aktiviti berkenaan dan menyekat laman sosial berpotensi dengan serta-merta.

Pakar Kriminologi Universiti Sains Malaysia (USM) itu, berpendapat negara juga memerlukan sebuah badan khas untuk menyalurkan informasi berkaitan ekstremisme secara menyeluruh sama ada dari segi modus operandi, ideologi, aktiviti kumpulan berkenaan, cara anggota baharu direkrut dan sebagainya.

“Adalah sangat penting, sumber rujukan ini diperluas dan diuruskan badan bertanggungjawab sama ada menerusi laman web khas atau laman media sosial yang rasmi untuk menyampaikan maklumat tentang aktiviti kumpulan militan ini,” katanya.

Jelas beliau, pendekatan itu selain memberi gambaran sebenar kegiatan keganasan, ia juga dapat membuka minda masyarakat supaya tidak mudah terpengaruh menyertai kumpulan ekstremisme.

Ditanya sama ada negara memerlukan Mahkamah Khas Militan seperti yang dilaksanakan Pakistan, Sundramoorthy berkata belum ada kepentingan untuk Malaysia melaksanakannya kerana negara sudah mempunyai undang-undang yang cukup seperti Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA), Akta Pencegahan Jenayah (POCA) 2013 dan Akta Pencegahan Keganasan 2015 (POTA).

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.