Kiriman pada: Mon, Jan 9th, 2017

Jadikan 2017 Tahun Penyampaian

Kongsi maklumat ini
Tags

Putrajaya – Penjawat awam mesti menjadikan 2017 sebagai tahun penyampaian, dengan melaksanakan projek, program dan perkhidmatan yang ditentukan untuk kesejahteraan dan kebajikan negara serta rakyat, kata Datuk Seri Najib Razak.

Perdana Menteri berkata, kakitangan awam juga diingatkan supaya tidak mengambil hak rakyat dan mengelakkan berlaku ketirisan supaya rakyat tidak hilang kepercayaan kepada kerajaan.

“Penyampaian adalah fokus kita bagi tahun ini, semua penjawat awam perlu mainkan peranan, jaga projek, keselamatan…jaga Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), jaga banjir.

“Begitu juga mengenai ketirisan, jangan ambil hak rakyat, kerana semua program dan bajet adalah untuk rakyat, kalau berlaku ketirisan, rakyat akan hampa dan hilang keyakinan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Perhimpunan Bulanan Jabatan Perdana Menteri, di sini hari ini. NAJIB berucap pada Perhimpunan Bulanan Jabatan Perdana Menteri, di Putrajaya, hari ini.

Najib juga berkata, beliau yakin nilai mata wang ringgit dijangka pulih dalam masa terdekat, dengan langkah sudah diambil Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menstabilkan nilai mata wang negara.

“Penyusutan nilai ringgit berlaku disebabkan tiga faktor iaitu kesan spekulasi melampau, pengumuman kadar faedah dolar Amerika Syarikat dan kejatuhan harga minyak dunia.

“Bagaimanapun, Malaysia bukan satu-satunya negara yang mengalami penyusutan mata wang sebaliknya 123 daripada 149 negara lain di dunia turut berdepan situasi sama,” katanya.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.