Kiriman pada: Sat, Aug 15th, 2015

JAKIM tiada peranan dalam menentukan moral individu

Kongsi maklumat ini
Tags

MWM_0395CCKUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sepatutnya tiada peranan langsung dalam menentukan moral individu berdasarkan kesalahan jenayah yang dilakukan seseorang itu kata bekas Duta Malaysia ke Belanda, Datuk Noor Farida Ariffin.

Jelas beliau, JAKIM perlu menitikberatkan peranannya dalam pendidikan dan penyelidikan serta khidmat nasihat.

“JAKIM tiada peranan dalam menentukan moral seseorang itu berdasarkan jenayah yang dilakukan oleh individu itu. JAKIM hanya boleh memainkan peranannya dalam memberi nasihat dalam isu rasuah dengan mendesak kecaman terhadap perbuatan itu.

“JAKIM juga perlu menggunakan khidmat nasihatnya dalam membentuk satu budaya yang tiada tolenrasi langsung dalam isu rasuah seperti melalui penyampaian khutbah pada solat Jumaat contohnya,” tambah
Noor Farida.

Beliau berkata demikian ketika memberi ucapan pada Majlis Pelancaran Bersih 4 di Auditorium Majlis Bandaraya Petaling Jaya pada Jumaat malam.
Antara yang hadir pada majlis itu adalah aktivis Hishahmuddin Rais, sasterawan negara Datuk A. Samad Said, Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tian Chua, Pegawai Khas Media PAS Kamaruzaman Mohamad, Pengerusi Gerakan Harapan Baru (GHB) Mohamad Sabu, dan Naib Pengerusi DAP Teresa Kok

Pada 22 Jun lalu, Jakim melalui laman Facebook rasminya menyatakan badan itu bukan bertindak sebagai ‘polis moral’ seperti yang didakwa oleh orang ramai.

Ketua Pengarahnya Datuk Othman Mustapha berkata, orang ramai cenderung untuk menyalahkan jabatan itu apabila terdapat apa-apa isu yang berkaitan Islam dalam negara itu.
Katanya JAKIM tidak pernah membuat sebarang penangkapan di bawah penguatkuasaannya.

Peranan utama JAKIM adalah hanya bidang pendidikan, kehakiman syariah dan hal ehwal pentadbiran Islam dalam negara ini, tambahnya.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.