Kiriman pada: Sat, Jan 31st, 2015

Kempen ‘Save Your Dara’

Kongsi maklumat ini
Tags

image (13)SHAH ALAM – Remaja perempuan dinasihatkan memelihara kesucian mereka sehingga ke jinjang perkahwinan.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata, masalah melibatkan kesucian diri masih lagi menular dalam masyarakat hingga berlakunya kes pembuangan bayi, anak luar nikah dan masalah hubungan seks bebas.

“Ini semua berkait rapat dengan bagaimana seseorang itu menjaga kesucian diri masing-masing.

“Bagi anak remaja perempuan, saya sebagai seorang ibu ingin berpesan, sayangilah diri anda dan peliharalah dara anda hingga ke jinjang perkahwinan. Saya percaya semua agama pun mendidik anak gadis tentang perkara yang sama,” katanya dalam ucapan pelancaran kempen ‘Save Your Dara’.

Teks ucapannya dibacakan Ketua Pengarah Lembaga Penduduk, Pembangunan Keluarga dan Negara, Datuk Dr Siti Norlasiah Ismail.

Dalam ucapannya, beliau turut mengingatkan bahawa kesalahan berlakunya gejala sosial ini tidak hanya terletak pada bahu remaja perempuan.

“Saya juga turut ingin mengingatkan bahawa apabila berlaku kehamilan luar nikah berlaku janganlah hanya disalahkan wanita, remaja lelaki turut perlu dipertanggungjawabkan dengan kesalahan yang dilakukan.

“Kedua-duanya perlu ada rasa tanggungjawab terhadap tubuh badan sendiri jangan sewenang-wenangnya dijaja dan dipermainkan,” katanya.

Kempen #SaveYourDaraCampaign merupakan salah satu aktiviti khidmat sosial (CSR) yang dilancarkan majalah Dara.com untuk memberi kesedaran kepada muslimah tentang betapa pentingnya menjaga kesucian diri.

Sungguhpun hubungan seks bebas dan berzina itu ternyata salah dari segi hukum agama namun masalah yang melibatkan kesucian diri masih lagi menular dalam masyarakat kini.

Kempen kesedaran yang mensasarkan golongan remaja muslimah ini amat penting agar gejala sosial dapat ditangani pada peringkat awal.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.