Kiriman pada: Sat, Aug 29th, 2015

Kenapa Hanya Kaum Cina Bersemangat Dalam Bersih 4.

Kongsi maklumat ini
Tags

demo-1Walaupun angka 4 adalah angka malang bagi fahaman kaum Cina tetapi angka 4 bagi kumpulan Bersih tidak menjadi penghalang untuk Cina di negara ini berhimpun. Ini bermakna apa sahaja kepercayaan mereka kaum Cina di Malaysia ini oleh di ubah mengikut keadaan.

Tinjauan di sekitar Kuala Lumpur hari ini melihatkan hampir 85 pratus kehadiran kaum ini dengan sedikit penyertaan kaum lain terutama kaum Melayu yang rata rata jika kelihatan pun dalam lingkungan umur sekitar 20an.

Mungkin mereka ini pekerja syarikat milikan Cina yang di paksa atau di arah untuk turut sama menyertai perhimpunan ini.

Jika di lihat pada tuntutan Bersih 4, antaranya Pilihan raya bebas dan adil, Sebuah kerajaan yang telus, Hak untuk berdemonstrasi, Mengukuhkan sistem demokrasi berparlimen, Menyelamatkan ekonomi negara.

Melihatkan mereka sudah bersedia untuk mengambil alih kerajaan, Tuntutan pilihanraya yang bebas dan adil sahingga mereka boleh menawan seluruh Malaysia baru di katakan adil dan telus, sekadar 3 negeri sekarang Pilihanraya belum cukup adil.

Mungkin pada mereka kerajaan hari ini tidak telus sahingga ada anggota kerajaan sendiri mengkritik kerajaan. Pada mereka jika ada anggota Penjawat awam yang mengkritik kerajaan dan di tangkap baru dikatakan sebuah kerajaan yang telus saperti pengunaan ISA pada masa lampau.

Membenarkan mereka untuk berdemo juga adalah satu tuntutan yang perlu di penuhi agar mereka boleh berdemo sesuka hati dan beranggapan semua rakyat Malaysia suka pada kehidupan hirok-pikok dan bercelaru, Pergilah mana-mana ‘China Town’ kita akan dapat melihat suasana hirok-pikok tersebut dan ini menjadi kesukaan mereka.

Tetapi hinga-bingar ini tidak mereka lakukan di penempatan kawasan perniagaan yang di kuasai oleh kaum Cina, Mereka memilih kawasan penempatan peniaga Melayu, merosakkan perniagaan kecil-kecilan kaum Melayu dalam masa yang sama menjaga kepentingan perniagaan kaum mereka bayangkan jika mereka ini berkuasa.

Mengukuhkan sistem demokrasi berparlimen juga menjadi tuntutan mereka, tidak dapat dipastikan maksud ‘mengukuhkan sistem demokrasi’ ini didalam pemikiran mereka, Adakah mereka mahu sebuah negara republik baru di katakan tercapai maksud ‘mengukuhkan’, Atau mereka yang menentukan apa yang boleh dan apa yang tidak boleh saperti pengurusan negara ‘komunis’, bayangkan jika mereka berkuasa di negara ini mampukah mereka bertindak dengan adil.

Dan yang terakhir adalah misi menyelamatkan ekonomi negara, pada mereka mungkin sekarang ini ekonomi negara tidak berlaku dengan lancar, mungkin hanya pada dan kaum mereka sahaja yang dapat menyelamatkan ekonomi bukan sahaja di negara ini tetapi juga ekonomi dunia mereka mampu selesaikan.

Ini lah antara beberapa perkara yang menjadi tuntutan Bersih 4, Tidak termasuk tuntutan tambahan ia itu Pembebasan Anwar Ibrahim yang kini di hukum kerana kesalahan meliwat pembantu peribadinya sendiri mereka mengunakan alasan bahawa Anwar Ibrahim adalah tahanan politik.

Ini lah jika semua tuntutan mereka di penuhi maka undang-undang akan duduk didalam gengaman mereka, boleh kita bayangkan apa akan berlaku jika kesemua pemimpin kumpulan haram Bersih mengatasi dan kebal undang-undang.

demo2

demo3

demo4

demo5

Mengenai pengirim

Dipamirkan 1 komen
Sila nyatakan komen anda

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.