Kiriman pada: Mon, Jul 6th, 2015

Kesesakan Lalu Lintas Di Bandar Ibarat Bom Jangka, Pemandu Berdepan Masalah Psikologi

Kongsi maklumat ini
Tags

dhdfhgjKuala Lumpur – Isu kesesakan lalu lintas yang teruk dialami pemandu di bandar-bandar besar terutama di Lembah Klang diibaratkan seperti ‘bom jangka’ yang boleh ‘meletup’ pada bila-bila masa dan memberi kesan kepada psikologi para pemandu.

Pakar Psikologi Dr Meriam Omar Din berkata walaupun kesesakan lalu lintas bukan satu-satunya masalah yang boleh menyebabkan pemandu kenderaan berada dalam keadaan tidak terkawal, ia akan memberi kesan jika mereka turut tertekan dengan situasi di tempat kerja atau di rumah.

“Apabila berada dalam situasi tegang, sedikit sahaja situasi sekeliling yang menambahkan kemarahan akan menyebabkan mereka menjadi ‘panas’… kesesakan lalu lintas salah satu daripada contoh,” katanya kepada Bernama.

Kajian mendedahkan bahawa rakyat Malaysia di bandar besar secara purata menghabiskan dua jam sehari dalam kesesakan lalu lintas sekali gus mengakibatkan kerugian produktiviti berjumlah RM5.51 bilion, setahun.

Kira-kira 88 peratus penduduk bandar bergantung kepada kenderaan persendirian manakala 12 peratus bergantung kepada pengangkutan awam.

Mengakui hakikat terbabit, Dr Meriam berharap pemandu menangani tekanan hidup yang dialami dan tidak meluahkan kemarahan di atas jalan raya ketika berdepan dengan kesesakan lalu lintas.

“Kenal pasti punca ‘stress’, tanganinya dengan fikiran waras dan kalau boleh elakkan melalui jalan yang menyumbang kepada kesesakan lalu lintas, perlu rancang perjalanan dengan bijak,” katanya.

Pakar Psikologi Trafik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Dr Rozmi Ismail berkata penyelidikan yang dijalankannya pada 2005 menunjukkan lapan daripada 10 pengguna jalan raya bersikap agresif ketika berada di jalan raya.

Dr Razmi berkata didikan pemanduan berhemah kepada generasi muda harus diberi bermula dari sekarang agar tiada lagi kes pemandu bersikap negatif.

Mengenai pengirim

Dipamirkan 1 komen
Sila nyatakan komen anda

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.