Kiriman pada: Thu, Dec 15th, 2016

Konsep Wasatiyyah Bukan Hanya Cegah Ekstremisme, Tetapi Satukan Rakyat

Kongsi maklumat ini
Tags

Amman (Jordan) – Konsep wasatiyyah atau kesederhanaan yang diamalkan di Malaysia bukan hanya berperanan mengekang rakyatnya daripada terjebak dalam kegiatan ekstremisme tetapi paling penting ia mengekalkan hubungan baik rakyat majmuk yang menganut pelbagai agama.

Dekan Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Dr Wan Kamal Mujani berkata apabila diperkatakan tentang istilah wasatiyyah, ramai yang menyangka ia hanya bertujuan menyekat fahaman ekstremisme seperti penglibatan dalam kumpulan militan.

Sedangkan, katanya hal-hal berkaitan menjaga hubungan antara individu dan kaum adalah satu elemen utama dalam konsep wasatiyyah yang dilaksanakan di Malaysia sejak 2010.

“Konsep wasatiyyah kita bertujuan meuar-uarkan konsep kesaksamaan dan keadilan di kalangan rakyat Malaysia daripada segi sosiopolitik dan ekonomi,” katanya ketika membentangkan kertas kerja bertajuk “Penghayatan Amalan Wasatiyyah Dalam Pembangunan Negara: Realiti dan Cabaran” pada satu seminar di Universiti of Jordan baru-baru ini.

Wan Kamal, yang terlibat dengan banyak kajian berkaitan konsep wasatiyyah yang dilaksanakan kerajaan, berkata secara keseluruhannya rakyat Malaysia telah lama mengamalkan konsep wasatiyyah, tanpa mereka sedari iaitu sejak negara mencapai kemerdekaan lagi.

“Malaysia mencapai kemerdekaan secara aman… itulah sikap kesederhanaan paling awal di kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum. Walaupun lambat merdeka banyak keuntungannya (kemerdekaan secara rundingan)… tak banyak jiwa terkorban,” katanya.

Berdasarkan kajian yang dilakukannya, Wan Kamal mendapati rakyat Malaysia secara keseluruhannya tidak bersifat ekstrem dan melampau, malah setiap kaum boleh berkompromi walaupun ada beberapa perkara perlu dikorbankan.

“Kalau ada pun yang terlibat dengan kegiatan ekstremis, ia hanya sebilangan kecil dan bukan mewakili rakyat Malaysia yang lebih 30 juta orang,” katanya.

Namun, beliau menegaskan perkara kecil atau isu berkaitan ekstremisme yang membabitkan sebahagian kecil rakyat negara ini jika dibiarkan boleh menjadi besar dan memberi impak negatif kepada negara.

Wan Kamal berkata walaupun konsep wasatiyyah yang diperkenalkan kerajaan sejak 2010 diterima baik oleh rakyat, wujud salah faham mengenainya terutama konotasi bahawa ia hanya melibatkan masyarakat beragama Islam dan melibatkan kepentingan agama Islam.

“Terma itu sendiri… bila sebut wasatiyyah, yang bukan Islam fikir ia tidak relevan dengan mereka tetapi bila sebut kesederhanaan mereka terima. Tetapi kita kena perkenal perkataan ini kerana ada nilainya… bukan untuk orang Islam sahaja tetapi untuk kebaikan rakyat Malaysia. Paling penting konsep wasatiyyah ini menggalakkan amalan hormat menghormati antara kaum,” katanya.

Pengerusi Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Global Movement of Moderates Foundation (GMMF), Datuk Dr Nasharudin Mat Isa berkata konsep wasatiyyah atau kesederhanaan yang dilaksanakan Malaysia sudah mula mendapat perhatian banyak pihak di peringkat antarabangsa.

“Apa yang dilakukan Malaysia mendapat respons di peringkat antarabangsa, sehinggakan Malaysia diberikan ruang untuk memperkatakan tentang konsep itu terutamanya inisiatif GMMF,” katanya kepada Bernama.

Dalam pada itu, beliau berkata GMMF mahu memberikan pendedahan kepada orang ramai terutama belia tentang usaha-usaha mempromosikan kesederhanaan dan menangani ekstremisme.

Nasharudin berkata ancaman ekstremisme tidak harus tertumpu kepada hal-hal keselamatan sahaja kerana ia jauh lebih besar daripada itu dan berkaitan dengan isu akidah, fikrah dan kefahaman dalam menjalani kehidupan sebagai muslim dan dan rakyat Malaysia.

Katanya Malaysia telah membangkitkan isu kesederhanaan ini sejak 2010 lagi ketika isu ekstremisme belum lagi mencapai tahap serius seperti ketika ini.

“Walaupun tidak seperti keadaan ketika ini (wujud banyak kumpulan ekstremisme seperti Daesh), pada masa itu sudah ada isu keganasan seperti Jemaah Islamiyah dan Al-Qaeda selain imej Islam itu cuba dikotori. Masa itulah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memperkenalkan inisiatif GMM,” katanya.

(Najib mengetengahkan idea mengenai Global Movement of Moderates kepada dunia semasa menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu pada 27 Sept, 2010.)

Nasharudin berkata GMMF telah melaksanakan pelbagai program bagi mempromosikan kesederhanaan bukan saja di dalam negara tetapi juga di peringkat global dengan memberi fokus kepada banyak aspek, dan bukan hanya aspek agama.

“GMMF juga menjalankan banyak kerjasama dengan pihak di luar negara yang menjemput kami untuk berkongsi pengalaman Malaysia dalam mempromosikan kesederhanaan dan menangani keganasan, selain menerangkan tentang Islam,” katanya.

GMMF ditubuhkan pada 2012 sebagai pusat rujukan utama bagi penyelarasan dan penyebaran maklumat serta bahan kempen kepada pihak yang berminat untuk mengambil bahagian dalam usaha memerangi ekstremisme.

Yayasan intelek ini memberi tumpuan kepada pengwujudan keamanan, tadbir urus dan kedaulatan undang-undang, kewangan dan ekonomi, pendidikan, penyelesaian konflik, menangani Islamofobia dan memerangi keganasan melampau.

Oleh Kamarul Ariffin Md Yassin

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.