Kiriman pada: Thu, Dec 29th, 2016

Kos Haji RM9,980 Sejak 2009 Kekal

Kongsi maklumat ini
Tags

Kuala Lumpur – Meskipun kos pengurusan Haji meningkat setiap tahun, kadar bayaran Haji jemaah negara ini pada tahun hadapan kekal RM9,980 seorang.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, walaupun kos menunaikan Haji pada tahun hadapan meningkat kepada RM19,550 seorang, Tabung Haji akan menanggung kos selebihnya.

Keputusan mengekalkan kos RM9,980 seorang itu sekaligus menyaksikan kos itu tidak berubah sejak 2009.

Manakala Tabung Haji dijangka menambah subsidi keseluruhan, tahun 2017 berjumlah RM200 juta daripada RM160 juta tahun ini.

“Ini adalah sebahagian daripada usaha kita memelihara serta terus menegakkan syiar Islam di bumi Malaysia serta membantu umat Islam menyempurnakan rukun Islam kelima,” kata Najib menerusi blog rasmi beliau.

Katanya, dahulu, umat Islam di Malaysia terpaksa menyimpan berpuluh tahun lamanya dan ada yang terpaksa menjual barangan kemas, harta benda dan haiwan ternakan untuk mengumpul cukup simpanan bagi menziarah Tanah Suci Mekah.

“Alhamdulillah, hari ini melalui Tabung Haji, urusan jemaah Haji jauh lebih mudah dan ringkas.

Selain memberikan ruang buat umat Islam menyimpan wang beransur-ansur untuk melengkapkan perbelanjaan ke Tanah Suci, Tabung Haji turut berperanan mengatur dan menguruskan pemergian jemaah Haji ke Kota Mekah selain memastikan keselamatan, keselesaan dan kebajikan mereka terpelihara ketika menunaikan fardhu Haji,” jelasnya lagi.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.