Kiriman pada: Sat, Aug 22nd, 2015

LPT3 Bergantung Kemampuan Kerajaan

Kongsi maklumat ini
Tags

DATUK SERI MOHD NAJIB TUN RAZAKKuala Nerus – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan sedang mengkaji dan meneliti projek pembinaan jajaran Lebuhraya Pantai Timur Fasa 3 (LPT3) yang menghubungkan Gemuruh, Terengganu ke Pengkalan Kubor di Kelantan.

Perdana Menteri, bagaimanapun, berkata kelulusan projek tersebut bergantung kepada kemampuan kerajaan pusat.

“Saya tahu bila orang balik raya sehingga 14 jam…jadi LPT3 ini perlu,” katanya ketika berucap merasmikan mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Kuala Nerus, di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Negeri di Gong Badak.

Dalam pada itu, berhubung gesaan kerajaan negeri untuk memohon sejumlah peratusan saham pengurusan LPT2 daripada syarikat konsesi, Projek Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS), Najib berkata kerajaan negeri boleh meneruskan rundingan dengan syarikat konsesi itu.

Kerajaan negeri Terengganu sebelum ini meminta 40 peratus saham LPT2 daripada syarikat konsesi tersebut yang mengambil alih pengurusan lebuh raya berkenaan daripada Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM).

LPT2 sepanjang 184 kilometer itu dibuka sepenuhnya pada 31 Dis tahun lepas, yang membolehkan perjalanan dari Kuala Terengganu ke Kuala Lumpur, dipendekkan kepada empat jam berbanding enam jam sebelum ini.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.