Kiriman pada: Wed, Dec 16th, 2015

Malaysia Tidak Akan Berdiam Diri Isu Pemerdagangan Manusia

Kongsi maklumat ini
Tags

nur_jazlanKuala Lumpur – Malaysia tidak akan berdiam diri ketika jenayah pemerdagangan manusia terus menjejaskan usaha dalam menegakkan hak asasi manusia dan menghormati kedaulatan undang-undang, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Beliau berkata Malaysia sentiasa komited dengan rakan-rakannya dalam usaha memerangi pemerdagangan manusia dan akan terus menyokong inisiatif yang bertujuan untuk membanteras jenayah itu.

“Gesaan segera sekarang ialah bagi kerajaan-kerajaan untuk menyedari dan mengakui mekanisme dan kawalan ke atas pemerdagangan manusia (yang menjadi masalah) global, jika adapun, adalah tidak mencukupi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Bengkel ASEAN dan Inisiatif Koordinasi Mekong Memerangi Pemerdagangan (COMMIT): Mengenal Pasti Mangsa Pemerdagangan Manusia dan Jenis-jenis Eksploitasi Berkaitan.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata setiap negara yang menghadapi isu pemerdagangan manusia harus mengakui bahawa identifikasi dan pengecaman mangsa pemerdagangan bukannya mudah.

“Kita perlu berfikir dengan teliti tentang apa yang salah. Mengapa hanya segelintir orang dikenal pasti sedangkan kita tahu berjuta-juta orang diperhambakan di semua rantau di dunia?” katanya.

Beliau berkata adalah penting dapat mengenal pasti mangsa pemerdagangan serta mempunyai respons dan mekanisme penilaian berbeza yang berguna dalam pelbagai situasi dihadapi bagi memerangi pemerdagangan manusia.

Nur Jazlan, bagaimanapun berkata Malaysia berbangga dapat ‘berdiri sama tinggi’ dengan negara yang mengiktiraf keperluan membanteras kegiatan itu, dan bergerak ke hadapan dalam membina rangka kerja perundangan dan penguatkuasaan berkesan bagi menghentikan penularan masalah itu di seluruh dunia.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.