Kiriman pada: Sun, Jan 8th, 2017

Mangsa Banjir Teruja PM Najib Datang Buat Lawatan

Kongsi maklumat ini
Tags

Mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan di Sekolah Kebangsaan Bunohan di sini, hari ini gembira apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sudi melawat mereka.

Sejumlah 646 mangsa banjir daripada 207 keluarga dari beberapa kampung sekitar Pengkalan Kubor, ditempatkan di pusat pemindahan itu sejak Rabu lepas.

Selain meninjau pelbagai kemudahan yang disediakan untuk mangsa banjir di pusat pemindahan terbabit, Perdana Menteri turut beramah mesra dengan mangsa bencana alam itu.

Misfina Awang, 50, dari Kampung Teluk Jering di sini, berkata kehadiran pemimpin utama negara itu menunjukkan Perdana Menteri seorang pemimpin yang prihatin dengan nasib rakyat yang ditimpa musibah.

“Kehadiran Perdana Menteri di sini, sedikit sebanyak memberikan kegembiraan, merawat kesedihan dan kegelisahan kami yang tinggal di sini sejak tiga hari lalu,” katanya.

“Kami berasa bertuah kerana beliau (Najib) sudi melawat kami dan dalam masa sama beliau sempat mendengar luahan masalah yang dihadapi oleh kami setiap kali tiba musim tengkujuh,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Misfina yang bekerja di sebuah kilang di daerah itu terpaksa berpindah ke pusat pemindahan tersebut pada Rabu lepas bersama empat orang anaknya berusia 18 sehingga 26 tahun apabila rumahnya dinaiki air.

Hamid Seman, 55, dari Kampung Palas Merah di sini, pula berkata kehadiran Najib membuktikan kerajaan sangat prihatin terhadap nasib rakyat.

“Dalam situasi sebegini, kami memerlukan perhatian daripada pemimpin oleh itu dengan kehadiran Perdana Menteri menunjukan beliau dan pemimpin lain sentiasa mengambil berat nasib rakyat,” katanya.

Nurliza Hamid, 22, dari kampung sama, gembira buat kali pertama dapat bertemu dengan Perdana Menteri secara dekat.

“Walaupun Perdana Menteri datang sekejap, sudah cukup buat kami, golongan muda, merasakan kami turut diberikan perhatian oleh Perdana Menteri,” katanya.

Sempena lawatan itu, Perdana Menteri menyatakan kerajaan akan meneliti cadangan supaya sebuah jambatan dibina di Jalan Kasban di Kampung Nibong di sini, bagi menyelesaikan isu ‘banjir termenung’ yang berlaku setiap kali musim tengkujuh di kawasan berkenaan.

Banjir di Tumpat dipanggil banjir termenung disebabkan air yang terkepung dan tidak dapat mengalir keluar.

Najib berkata pembinaan jambatan berkenaan akan membolehkan sebuah saluran air dibina untuk mengalirkan air banjir dari kawasan Pengkalan Kubor di sini dengan lebih cepat ke Sungai Golok.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.