Kiriman pada: Sat, Jan 23rd, 2016

Negara Islam Di Dunia Juga Iktiraf Penyedia Makanan McDonald’s

Kongsi maklumat ini
Tags

mc1Ramai yang kini kian beralih kepada restoran penyediaan makanan segera seperti Restoran Keluarga McDonald’s yang menyediakan makanan sebai subuh menjelma sahingga dinihari atau makan tengah malam..

Pelbagai jenis makanan yang disediakan untuk menjamu tetamu McDonald’s yang berkunjung tidak kira masa sama ada secara bersendiri amahu pun bersama keluarga.

Terutama bagi mereka yang menghadapi kesibokkan bekerja maka peluang untuk bersama keluarga kebanyakkan dari mereka memilih untuk menikmati makan di Restoran Keluarga McDonal’s, samil anak-anak boleh berhibur dengan ‘play ground’ yang disediakan disitu.

Selain dari itu mereka yang berkunjung ke Restoran Keluarga McDonald’s juga mengetahui bagaimana dan cara penyediaaan makanan restoran tersebut dan ini memberi keyakinan kepada mereka untuk menikmati makanan bersih dan halal.mc2

MacFood Services Sdn. Bhd. adalah penyedia dan pembekal makanan mentah kepada rangkaian restoran McDonald’s di Malaysia, selain turut menjadi pembekal kepada restoran mereka di negara Islam yang lain seperti Arab Saudi.

Keyakinan kepada penyediaan makanan oleh MacFood Services Sdn. Bhd. tidak perlu di ragui oleh kerana MacFood Services mendapat pengiktirafan dengan persijilan ISO9001:2008 dan ianya dianugerahkan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia, dan sudah pasti aktiviti MacFood Services ini dipantau oleh pihak-pihak yang berkenaan secara berterusan.

Di antara pengitirafan yang diterima oleh MacFood Services Sdn. Bhd termasuklah HACCP Certification (Hazard Analysis and Critical Control Points) Program – Food safety management system, ISO 9001:2000 Certification by SIRIM QAS– ia ini pelaksanaan Sistem Pengurusan Kualiti.

mc3HALAL Certification by HDC/JAKIM – Ia ini mematuhi prosedur pensijilan Halal Malaysia dan DVS Malaysia (Department of Veterinary Services) Certification – Dalam mematuhi peraturan-peraturan pemeriksaan veterinar Malaysia dan juga telah memenuhi pematuhan kepada keperluan Program Jaminan Kualiti (QAP) dan Sistem HACCP.

Seperti yang dinyatakan seawal tadi produk keluaran MacFood Services juga menjadi sumber export yang terjamin halal dan bersih kepada beberapa negara Timur Tengah yang menjadi pelanggan kepada produk MacFood Services Sdn. Bhd.

Walaupun terdapat mereka-mereka yang cuba memburuk dan mempertikai akan perkhidmatan Macfood Service Sdn.Bhd kebanyakkannya adalah bersifat perniagaan dan peribadi, mungkin kerana syarikat yang mereka wakili tidak mendapat berurusan dengan McDonald’s didalam urusan pembekalan makanan mentah.

Selain keperluan termasuk persijilan dan pengiktirafan yang perlu untuk sesebuah syarikat penyedia makan sudah pasti McDonald’s lebih meyakini penyediaan makanan dari syarikat perkongsian atau anak syarikat mereka sendiri.

Walaupun ianya di lihat sebagai ‘monopoli’ tetapi ia tidak menyalahi undang-undang negara ini dan juga MacFood Service telahpun melepasi sertifikasi Halal, mutu dan ‘safety system’ (Halal, HACCP, ISO, dsb), jadi tidak timbul isu McDonald’s hanya mengunakan perkidmatan Macfood Service Sdn.Bhd sahaja.

Selain di Malaysia, penyediaan Macfood Service juga di iktiraf di seluruh negara Islam di dunia, dengan itu membuktikan bahawa penyajian dari MacFood Services adalah yang terbaik.

* Restoran Keluarga McDonald's di lapangan Terbang King Abdul Aziz, Madinah

* Restoran Keluarga McDonald’s di lapangan Terbang King Abdul Aziz, Madinah

Mengenai pengirim

Dipamirkan 3 komen
Sila nyatakan komen anda
  1. […] Negara Islam Di Dunia Juga Iktiraf Penyedia Makanan McDonald’s, Post Metro […]

  2. […] Negara Islam Di Dunia Juga Iktiraf Penyedia Makanan McDonald’s, Post Metro […]

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.