Kiriman pada: Tue, Aug 11th, 2015

PBB, Parti Politik Beramanah Dan Boleh Dipercayai

Kongsi maklumat ini
Tags

DATUK SERI NAJIB TUN RAZAKKuching – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), yang menjadi tulang belakang Barisan Nasional (BN) Sarawak dan pentadbiran negeri, sebagai rakan kongsi yang beramanah dan boleh dipercayai.

“Ia sekutu politik kami yang amat berjaya. Ia adalah formula yang sangat menang, jadi mengapa kita perlu menukarnya.

“Justeru, UMNO tidak berhasrat untuk mengembangkan sayapnya ke negeri ini.

PBB telah membuktikan keupayaannya untuk memimpin dengan cukup baik,” katanya pada majlis perjumpaan Hari Raya Aidilfitri anjuran PBB cawangan Kuching semalam.

Turut hadir ialah isterinya Datin Seri Rosmah Mansor, Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem, yang juga Presiden PBB, timbalannya Datuk Amar Abang Johari Tun Openg yang juga Menteri Perumahan Negeri dan pengerusi penganjur perhimpunan Datuk Seri Fadillah Yusuf, yang juga Menteri Kerja Raya.

Perdana Menteri berkata beliau tidak dapat membayangkan jika mempunyai parti alternatif mentadbir negeri ini, sambil berkata ia tidak akan berjaya seperti PBB.

Sementara itu, beliau telah melantik lapan orang wakil dari Sarawak sebagai menteri penuh dalam kabinet beliau untuk menunjukkan penghargaannya kepada PBB.

“PBB sentiasa memenangi semua kerusi dalam pilihan raya negeri. Kami bergantung dan terus bergantung kepadanya untuk memenangi semua kerusinya pada masa akan datang.

“Kami juga mahu Sarawak menjadi sebuah negara yang sangat progresif supaya tiada lagi keperluan untuk kumpulan tertentu yang mahu membawa Sarawak keluar dari Malaysia.

“Pelantikan tersebut mencerminkan hasrat kami untuk mengukuhkan perpaduan serantau demi kepentingan integrasi nasional,” kata Perdana Menteri.

Beliau juga menyeru rakyat Sarawak supaya terus memberi peluang kepada Adenan selama lima tahun lagi untuk menerajui negeri ini.

Beliau memberi jaminan bahawa Kerajaan Persekutuan akan terus melaksanakan lebih banyak projek pembangunan di negeri ini bagi mempercepatkan pembangunan.

Beliau juga merakamkan terima kasih kepada Adenan kerana memberi sokongan kuat kepada beliau sebagai perdana menteri.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.