Kiriman pada: Thu, Jul 31st, 2014

Pertempuran Halang Pakar Ke Tapak MH17

Kongsi maklumat ini
Tags

Misi Mulih Mayat MH17Donetsk, Ukraine – Pertempuran antara pasukan Ukraine dan pemberontak pemisah telah menghalang polis antarabangsa akses ke tapak nahas pesawat MH17.

Dan sehingga keadaan selamat, tidak ada cara lain untuk pakar-pakar forensik untuk mengumpulkan mana-mana bangkai mayat atau baki serpihan untuk analisis.

Malah pemberontak – yang pada mulanya yang menyelia koleksi lebih daripada 200 daripada 298 mayat, langkah yang tidak teratur dikritik – telah berhenti kerja mereka.

Pemberontak berkata serangan tentera Ukraine telah memaksa mereka untuk memberi tumpuan kepada mempertahankan diri mereka.

Pegawai-pegawai Belanda berkeras masih terdapat mayat-mayat yang masih tertinggal di tapak nahas itu, dan Perdana Menteri Mark Rutte telah berkata berkali-kali bahawa membawa keutamaan kerajaannya adalah mendapatkan mayat yang tinggal dan kembalikan kepada keluarga mereka.

Tetapi pegawai Belanda suram tentang prospek akses ke tapak nahas itu.

“Kami tidak menjangkakan keadaan keselamatan akan bertambah baik untuk beberapa hari akan datang” kata Pieter-Jaap Aalbersberg, ketua misi Belanda.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.