Kiriman pada: Fri, Jan 29th, 2016

PM TEGAS NAMUN PRIHATIN DALAM PENGUBAHSUAIAN BAJET 2016

Kongsi maklumat ini
Tags

imageKuala Lumpur – Apabila berdepan masa sukar, perlu bertahan, kuatkan semangat dan harungi saat itu dengan berani.

Itulah pendekatan yang diambil Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, malah lebih banyak lagi apabila semalam beliau mengumumkan langkah-langkah berhemah dalam pengubahsuaian Bajet 2016.

Langkah mengurangkan kos mengurus dan pembangunan itu akan menjimatkan sebanyak RM9 bilion dan ‘berhemah’ kini menjadi perkataan penting tatkala kerajaan berusaha menghadapi cabaran ketidaktentuan ekonomi global ketika ini.

Perbelanjaan mengurus merupakan beban kewangan paling berat dipikul kerajaan kerana ia tidak seperti perbelanjaan pembangunan, sebagai contoh bayaran gaji bagi 1.4 juta penjawat awam tidak boleh dilewatkan atau dijadual semula.

Jaminan kerja telah menjadi ciri utama dan tradisi perkhidmatan awam Malaysia yang telah dicemburui oleh banyak negara membangun.

Najib membawa khabar paling gembira buat penjawat awam apabila pada majlis bersempena Hari Kastam Sedunia yang disambut pada hari yang sama dengan pengumumnan Pengubahsuaian Bajet itu, beliau memberi jaminan kerajaan tidak akan memberhentikan mana-mana penjawat awam termasuk golongan lantikan secara kontrak.

Kerajaan juga memberi jaminan pelaksanaan satu kenaikan gaji tahunan kepada penjawat awam seperti yang dijanjikan dalam Bajet 2016.

Susulan laporan media tentang pemberhentian pekerja secara mendadak dalam sektor swasta, majikan mereka dinasihat mencontohi langkah kerajaan itu dengan menjadikan tindakan sedemikian sebagai langkah terakhir dan meminimumkannya dengan cara melaksanakan amalan berhemah.

Namun sebuah negara bukan semata-mata membabitkan penjawat awam walaupun ia adalah tunjang pentadbiran dan sistem penyampaian kerajaan, dan perdana menteri secara jelas menyatakan keutamaan beliau adalah untuk meringankan beban rakyat.

Dan beliau menegaskan, realitinya ekonomi Malaysia masih stabil dengan mencatat pertumbuhan kukuh serta berdaya maju dan kompetitif.

Mengenai pengirim

Dipamirkan 1 komen
Sila nyatakan komen anda

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.