Kiriman pada: Mon, Dec 19th, 2016

SPAD – Kejayaan Menyusun Plan Strategi Pengangkutan Awam

Kongsi maklumat ini
Tags

Menikmati sistem pengangkutan awam yang moden dan cekap, tidak terperangkap dalam kesesakan lalu lintas dan asap kenderaan menjadi impian segenap lapisan rakyat negara ini khususnya dibandar, kemudahan itu bukan sahaja dapat melancarkan lagi aktiviti harian malahan yang lebih penting sistem pengangkutan yang serba cangih membawa menfat besar terutama peluang ekonomi dan sosial termasuk keboleh capaian kepada pasaran pengajian serta pelaburan tambahan.

Malah lebih daripada itu ia merupakan perkara penting yang sangat diperlukan untuk menjadi sebuah negara maju, dalam hal ini perangcangan projek Mass Rapid Transit (MRT) laluan Sungi Buluh – Kajang yang dirasmikan oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak baru-baru sangatlah dinantikan terutama bagi penghuni sekitar Lembah Klang.

Sistem pengangkutan terbaru itu disasar mengubah gaya hidup rakyat kepada gaya hidup moden dengan pengangkutan awam menjadi norma dalam kehidupan seharian, peranan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) didalam menyusun strategi susun atur pengangkutan awam darat seharusnya dipuji kerana menjadikan impian kerajaan dan rakyat untuk memiliki sebuah sistem pengangkutan yang efisien setanding negara maju lain mejadi kenyataan.

Seperti yang dipersetuji oleh Perdana Menteri bahawa MRT bukan sekadar projek infrastrutor tetapi ianya adalah sesuatu yang dirangka dengan memikir hak penguna ia itu rakyat sebagai kretiria paling utama, MRT merupakan sistem keretapi yang mempunyi gerabak paling panjang yang mampu membawa lebih ramai penumpang pada satu-satu masa, berbanding sistem keretapi sedia ada.

Ia bakal menjadi penanda bagi Kuala Lumpur mencapai sasaran disenaraikan diantara 20 bandaraya teratas selesa untuk didiami, peruntukan besar berjumpah 23 bilion ringgit disediakan oleh kerajaan untuk projek MRT jajaran Sungai Buluh-Kajang sepanjang 51 Kilometer dengan 31 stesen.

MRT jajaran SBK yang dibahagikan kepada dua fasa siap mengikut jadual dengan fasa satu Sg.Buluh ke Semantan, manakala laluan Sg.Buluh ke Kajang dijangka akan beroperasi sepenuhnya pada bulan Julai tahun hadapan, ternyata projek berkenaan bukti kesungguhan kerajaan dalam memenuh kehendap penduduk bandar dari segi kemudahan dan perkhidmatan yang lebih baik.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang diberi tanggungjawab untuk merangkan sistem yang moden didalam sistem pengangkutan awam telah melaksanakan amanah yang diberikan dengan terlaksananya sistem MRT laluan Sungai Buluh-Kajang ini dalam masa yang sama SPAD telah memainkan peranan untuk menjadikan bandar Kuala Lumpur setaraf bandaraya maju di dunia.

Rakyat perlu yakin perancangan SPAD dengan projek MRT mampu melonjakkan Kuala Lumpur dan Lembah Klang ketahap yang lebih tinggi dan standard dalam kontek bandaraya moden, lebih-lebih lagi dalam tempoh empat tahun jumlah penduduk Kuala Lumpur dianggarkan mencecah 10 juta orang berbanding 6 juta pada 2013.

Dan sudah pasti memerlukan satu sistem pengangkutan awam yang cekap untuk memenuhi keperluan penduduk sekali gus membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas.

Semoga SPAD akan terus merangka strategi dan sistem pengangkutan awam di Malaysia serta mempertingkatkan lagi dari semasa ke semasa dan projek MRT sewajarnya dilihat sebagai perintis, pengerak dan pemancu kepada mod pengangkutan awam pilihan, seterusnya bakal membawa Malaysia untuk muncul sebagai sebuah negara serba moden dan terus maju kehadapan.

Mengenai pengirim

Berikan komen anda

Anda mesti mendaftar masuk untuk memberi komen.